Mijn treinreis van Leiden naar Istanbul – Deel 3

Het eindpunt en tevens het absolute hoogtepunt van onze reis was ‘De stad op zeven heuvels’: Istanbul. Een ongelooflijk grote stad met ruim 14 miljoen inwoners. Het is de enige stad ter wereld die op twee werelddelen is gebouwd, namelijk Europa en Azië. Istanbul is de stad van grote voetbalclubs als Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas. Tegelijkertijd is het een stad van eeuwenoude moskeeën en paleizen, gelegen aan de imposante Bosporus. In het laatste deel van mijn blogserie over mijn reis van Leiden naar Istanbul zet ik uiteen waarom dit een stad is die je, ondanks de recente ongeregeldheden, ooit eens bezocht moet hebben.

Processed with VSCO with a5 preset

Galatatoren
De Galatatoren is één van de bekendste gebouwen van Istanbul. Deze eeuwenoude toren ligt in het Europese deel van Istanbul en is gebouwd in 1348 door de Genuezen. De toren is 61 meter hoog en biedt daardoor een unieke uitkijk over de stad. Zelfs vanaf deze toren, die 140 meter boven zeeniveau uitprijkt, was het onmogelijk om de randen van de stad te zien. Dit zegt wel wat over de overweldigende omvang van Istanbul.

Processed with VSCO with a5 preset

Moskeeën
Daarnaast staat Istanbul bekend om haar moskeeën en daar zijn er inderdaad heel wat van. Degenen die wat mij betreft een bezoek waard zijn, zijn de Hagia Sofia, de Blauwe Moskee en de Süleymaniye Moskee.

Processed with VSCO with a5 preset

De Hagia Sofia is een voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 – 1453 de grootste ter wereld) en moskee. Tegenwoordig is de Hagia Sofia een museum. Als je op het plein tussen de Hagia Sofia en De Blauwe Moskee loopt moet je trouwens ook gelijk even een gezouten maïskolf of Turks broodje met Nutella kopen bij één van de straatverkopers! Turkser dan dat wordt het niet 😉

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

De Blauwe Moskee is wat mij betreft qua buitenkant de mooiste. De naam “Blauwe Moskee” is hoofdzakelijk internationaal gebruikelijk vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje İznik die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee.

Processed with VSCO with a5 preset

De Süleymaniye Moskee is sinds de 20e eeuw, na de sluiting van de Hagia Sofia als moskee, de grootste moskee van Istanbul.

Topkapi Paleis
Vlakbij de Hagia Sofia en De Blauwe Moskee vind je het Topkapi paleis. Dit paleis is prachtig gelegen aan de Bosporus. Een bezoekje is wat mij betreft niet 100% de moeite waard. Voor de buitenkantfoto’s en het uitzicht over de Bosporus zou ik er zeker naartoe gaan, maar heel veel is er niet te doen. Van de échte mooie dingen in het bijhorende museum mochten we trouwens geen foto’s maken…

 

Processed with VSCO with a5 preset

Grote Bazaar
De Kapalıçarşı, oftewel de Overdekte Bazaar, is één van de meest bekende markten van Istanbul. Het is lastig om niet te verdwalen tussen alle kraampjes en de drukte van mensen. Op de Grote Bazaar vind je allerlei soorten verkopers, van juweliers tot tapijtverkopers en antiekwinkels. Het is aan te raden om te onthouden bij welke poort je naar binnen bent gegaan. Eenmaal binnen weet je namelijk echt niet meer waar je vandaan kwam en binnen in de Bazaar vind je bordjes die je naar de verschillende poorten leiden.

 

Processed with VSCO with a5 preset

Prinseneilanden
Als je even wil ontsnappen aan de drukte van Istanbul kun je een tripje maken naar de Prinseneilanden. Je kunt daar zwemmen, naar het strand of met de fiets één van de eilanden over. De Prinseneilanden bestaan uit negen eilanden, waarvan Büyükada de grootste is. De naam Prinseneilanden stamt trouwens uit het Byzantijnse tijdperk, toen opstandige prinsen naar deze eilanden werden verbannen. Een boottocht naar de Prinseneilanden duurt ongeveer een uur heen en een uur terug en is zeker de moeite waard, vooral met mooi weer. (Wat wij helaas niet hadden)

Processed with VSCO with a5 preset

Hamam
Wat je bij een bezoek aan Istanbul (of Turkije in het algemeen) ook niet mag overslaan, is een bezoekje aan een Turkse Hamam. Wij hebben een bezoek gebracht aan de Cemberlitas Hamami, gebouwd in de 16e eeuw! Binnen waan je je in een broeierige omgeving en kun je flink losgegooid worden door het, in ons geval, mannelijke personeel. Het kan een beetje pijn doen maar achteraf voel je je als herboren!

Processed with VSCO with a5 preset

Voetbal
Als je van voetbal houdt, zit je in Istanbul goed! Drie grote Turkse clubs hebben Istanbul namelijk als thuishaven: Galatasaray, Fenerbahce en Besiktas. Als je een bezoek wil brengen aan één van de thuiswedstrijden van deze club, is het verstandig dit vooraf te regelen. Wij probeerden dit ter plekke te regelen maar dat had nogal wat haken en ogen. Uiteindelijk hebben we het stadion van Besiktas alleen van buiten kunnen aanschouwen, terwijl binnen de wedstrijd bezig was. Beetje jammer.

Processed with VSCO with a5 preset

 

Taxi’s
Dan nog even een tip die ik (helaas) uit ervaring geef: Houd de taxichauffeurs in Istanbul in de gaten! Misschien is het naïef om te denken dat we in alle andere steden niet zijn opgelicht, want dat zal best wel eens het geval zijn geweest, maar in Istanbul werden we wel even flink gepakt. Het gebeurde op onze weg terug vanaf de Galatatoren naar het Centraal Station. Ik zat achterin en mocht van de taxichauffeur al eerder uitstappen, waardoor Kaj alleen achterbleef in de taxi om af te rekenen. Hij gaf de chauffeur 100 Lira, wat ongeveer €30 is. Hij verwisselde dit briefje binnen een milliseconde voor een briefje van 20 Lira, waardoor we nog 10 Lira moesten bijbetalen volgens hem. Je kunt protesteren wat je wil, maar je geld krijg je echt niet terug. Uiteindelijk waren we dus 130 Lira (€40) kwijt voor een taxiritje van 10 minuten. Snel verdiend dus!

Tot zo ver onze treinreis van Leiden naar Istanbul. We zijn in totaal drie weken weg geweest, hebben zeven van Europa’s grootste steden gezien en hemelsbreed 2.200 kilometer afgelegd. Tijd om naar huis te gaan, dit keer per vliegtuig 😉

Processed with VSCO with a5 preset

Mijn aanraders voor een lange treinreis

Bach backpack    –    Dakine rugtas    –    Eastpak schoudertas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s